iPad 2 şi Apple fanboyism

Am reuşit şi eu ieri să văd în sfârşit keynote-ul de lansare pentru iPad 2 după ce am încercat 10 mii de căi de a îl downloada folosind un modem USB Digi Net Mobil cu traficul ala de 5GB depăşit deci viteza limitată la 128 kbps. Într-un final l-am descărcat de pe YouTube la 240p (150mb) în vreo 6 ore.

Uram Apple, într-un fel poate nu am avut niciodată motive serioase, uram Apple doar pentru că uram acei Apple fanboys, fătălăii ăia hipsteri cu MacBooks şi ochelari de geeks şi Final Cut Pro şi inele de castitate. Uram iTunes, uram Mac OS, prin 2007 când a apărut uram şi iPhone-ul, eram hater, dar nu aveam motive întemeiate. Nu aveam încă puterile mele prezicătoare şi capacitatea de a vedea promisiunile de evoluţie şi simplitatea unor chestii. Eram obişnuit cu şi închis în lumea Microsoft. Credeam că o să am Nokia toată viaţa, eram hater fixist şi bătut în cap. Anul trecut uram şi iPad, nu înţelegeam magia aia la care se referea Apple pe care nu o puteau demonstra decât în timp şi prin developeri şi aplicaţii.

Între timp mi-am schimbat mentalitatea, am văzut cum şi de ce OS-uri ca Symbian şi WM erau moarte de mult timp şi m-am îndreptat spre iOS, mi-am luat iPhone 3G. Android era încă la început şi nu avea şi nici acum nu are finishul ăla perfecţionist gen Apple, nu avea acelaşi standarde ridicate şi bătute în cuie pentru de care lumea are nevoie. Chiar e nevoie de anumite standarde şi lumea trebuie ghidată, toată lumea e proastă, din motivul ăsta Android e degeaba un open OS. Avem nevoie de un pic de dictatură în unele chestii, Microsoft a înţeles într-un sfârşit treaba asta cu WP7.

Atunci păşeam în lumea Apple, încă uram iTunes, uram faptul că telefonul era dependent de el pentru a funţiona cum trebuie, dar în timp, puţin câte puţin m-a acaparat lumea asta Apple. Am început să folosesc iTunes ca player nativ pentru muzică, nu credeam niciodată că o să renunţ la WMPlayer, foobar2000 sau Winamp şi mă enervam în timp ce o făceam pentru că eram conştient că mă îndreptam spre the dark side, deşi nu ştiam de ce o vedeam ca the dark side.

Odată cu Home Sharing pe iOS 4.3 o să renunţ şi la playere separate de video şi o să folosesc iTunes şi pentru asta. Deja sunt dependent de podcasturi Engadget, TWiT, gdgt şi podcasturi muzicale. De ceva timp mă uit serios la Mac OS, la MacBook Pro, dar nu voi avea niciodată bani pentru laptopurile lor, nici când voi avea bani. Hackintosh it is, dacă chiar o să mă mănânce în cur şi cu Mac OS.

Ce vreau să demonstrez e că şi un fan die hard Windows, Microsoft, Nokia, Symbian, PC world poate accepta lucruri noi în paralel şi să îşi schimbe concepţiile. Apple won me over, mă pot numi Apple fanboy, mai ales după ce am văzut şi keynote-ul ăsta. Se vede că pentru ei lucrează nişte genii în marketing şi că nu degeaba toţi sunt îmbrăcaţi în tricouri sau cămăşi negre şi blue jeans, deşi fac bani mai mulţi decât pot cheltui în 10 vieţi de om.

Nu vor să iasă în evidenţă când îşi prezintă produsele, s-au pregătit în tehnici de marketing şi prezentare de ani şi le respectă de fiecare dată. Sunt chiar documentare despre strategia de marketing Apple şi toată strategia din spatele keynote-urilor. În spatele succesului companiei e multă tactică, oamenii sunt pregătiţi şi se pregătesc toată viaţa lor pe domeniul lor şi cooperează unii cu alţii fără să se bage unul peste domeniul celuilalt. Experţi în domeniu. Oamenii care se pricep la toate fac chestii mediocre.

Nu ştiu de ce simt nevoia asta să mă încadrez în categorii de genul, să fiu fanboy ceva, deşi am observat în mod special că nu pot să fiu numai cu o singură companie şi să am toate stereotipurile respective. Eu sunt fanboy a tot ce e profesionist şi de obicei şi rival, multe lucruri şi aprecieri se bat cap în cap, dar îmi place să aleg ce e mai bun de la fiecare şi să ignor eşecuri gen Kin sau Apple TV. Sunt fanboy Microsoft, dar în acelaşi timp şi Apple. Toată chestia asta Mac vs PC e imatură. Sunt fanboy Canon, dar în acelaşi timp şi Nikon. Nu e nevoie să alegi ceva şi să fii bătut în cap pe treaba asta şi să te cerţi pe forumuri cu alţi oameni pe subiecte de genul X vs Y.

iPad 2 reprezintă refuzul Apple de a concura cu celelalte tablete de pe piaţă în tech specs, deşi e mai mult decât capabilă, alegând în schimb a se baza pe experienţa utilizatorului. Accentuează că fac produse post PC, produse pe care le iei în mână şi ştii deja cum să le foloseşti, produse intuitive şi de care te poţi ataşa personal fie prin aspect, fie prin OS şi aplicaţii în general. Produse pe care să le iubeşti.

Uitaţi-vă la keynote, luaţi-vă o oră din viaţă să urmăriţi o chestie interesantă. Apple got it, ştiu la ce sunt buni şi se accentuează pe aşa ceva. Clipul de prezentare 2010: Year of the iPad (Year One) e făcut absolut genial şi chiar şi cei mai duri hateri iPad vor simţi remuşcări când îl vor vedea. Te atinge.

În aprilie o să-mi iau şi eu iPhone 4 în sfârşit, atât mi-a luat să strâng bani, nici nu mă gândesc să îmi iau altceva, poate decât ca al 2-lea telefon, ca hobby un telefon cu WP7, webOS sau Android, sau toate, doar am toţi banii din lume. O să-mi iau şi iPad, încă il consider o fiţă pentru ţara noastră, pentru că suntem în urmă cu 100 de ani, dar pentru alţii produsul deja se încadrează în operaţiuni de rutină şi au şi uitat cum era perioada de când nu se foloseau de magia iPad.

Salut, mă cheamă Ilie şi sunt tech fanboy.

15 thoughts on “iPad 2 şi Apple fanboyism

 1. Grigoriev Sergiu

  Dacă sincer, și eu eram hater iPhone, Apple, chiar am și un articol unde laud HTC Touch Diamond în defavoare la iPhone 3G. Abia după ce mi-am luat un iPhone 3GS (și niște sesiuni de Hackintosh) am înțeles ce înseamnă lumea Apple. Vara asta mi-am luat și Macbook Pro cu un i7. Sunt enorm de mulțumuit de el. Am 2 luni de când scriu aplicații pentru iOS (atât iPhone și iPad). Apple are foarte mult de ușurința în utilizare. Chiar și la programare e făcut foarte simplu și intuitiv (plus mai au și un car de documentație. MSDN nici nu pute pe lângă asta). Am și Magic Mouse. Chiar e suberb. Primăvara asta vreau să-mi iau și un iPad 2.
  Mă enervează o categorie de oameni care tot afirmă Apple sucks sau tot ce ține de Apple. Chestia e că nici nu au ținut în mână un produs Apple. Sau mai este o fază dură: De aici îți zice iPhone sucks, dar de dincolo îți cere iphone-ul să se joace ore în șir. :D
  Eu de câțiva ani deja m-am dezvățat de Windows și nu-mi pare rău. Până la OSX stăteam pe linux. :)

  Reply
 2. Rene

  Eu am fost cam dezamagit de iPad 2. Nu au adus nimic nou. Ma asteptam la ceva mai mult decat atat. Mi s-a pus pata sa-mi iau o tableta si chiar eram nerabdator sa vad ipad2 crezand ca urma sa rupa gura targului. Cu toate astea, momentan, inclin spre ipad2 si nu pentru ca are marul pe spate ci pentru ios. Imi place android dar cred ca o sa ma rezum doar la un telefon…

  Reply
 3. Grigoriev Sergiu

  @Rene, totuși au venit cu ceva nou. Pur și simplu nu are sens să vină cu ceva extramegapuper. Momentan e ok ceea ceea ce oferă. Tu ce nou ai vrut de la iPad2?

  Reply
 4. MaTr3o Post author

  Se cam stia care vor fi modificarile si ca nu vor fi substantiale, cel putin nu pentru cei care au deja iPad. Va fi mult mai atractiva cand apare iOS 5 cu care sper eu sa imbunatateasca sistemul de notifications si poate si lock screen-ul ca au loc de imbunatatiri gramada. 3-ul va avea si Retina Display cel mai probabil.

  Reply
 5. Grigoriev Sergiu

  Pentru retina display trebuie mare putere de calcul, foarte mare. nici la calculatoarele performante nu au așa rezoluțue. eu cred că asta va mai dura un pic.

  Reply
 6. MaTr3o Post author

  Si eu ma gandesc la fel, plus ca bateria ar suge grav cu o rezolutie atat de mare. Poate n-o sa fie exact acelasi numar de ppi ca pe iPhone 4, poate doar ceva mai rezonabil, ceva sa nu distruga bateria, nu stiu. Majoritatea oamenilor din tech world cam asta prezic. Oricum, vorbim exact pe langa ceea ce zisai eu, si teoria Apple cu tech specs. iOS 5 va avantaja mult iPad 2 cand va aparea.

  Reply
 7. Grigoriev Sergiu

  Eu zic că o rezoluție de 1920*1080 ar fi suficient. Să poți privi filme Full HD 1080p. Mie îmi place iPad 2. Mulți zic că la perfomanțe e rupător. Aștepăm 11 Martie să vedem ce zic specialiștii după hands-on :)

  Reply
 8. stev

  “when leo was first diagnosticated with autism” ma face sa rad si sa plang in acelasi timp de tacticile astea de marketing; but than the ipad showed up and everything was great :| doamne ce tehnici de marketing au

  Reply
 9. mihai

  @Grigoriev Sergiu: Cel mai probabil rezolutia va fi dublul celei actuale, deci in niciun caz 1920*1080, pentru ca aplicatiile nu s-ar mai putea scala atat de usor. Iar lor le place simplitatea.

  Reply
 10. MaTr3o Post author

  Era un clip pe YouTube cu un chinez, vorbea de tacticile de marketing Apple si de ce au succes. Cauta-l si tu, nici eu nu l-am mai gasit.

  Reply

Leave a Reply