iPhone 4, următorul meu telefon…

Ieri a fost anunţat la WWDC 2010 de Steve Jobs noul iPhone, iPhone 4. Nu a fost nicio surpriză chestia asta având în vedere că era şi timpul cu care eram obişnuiţi să auzim de un nou iPhone şi prototipul furat ne-a cam arătat cum va sta treaba.

Mă bucur că nu l-au numit iPhone HD sau iPhone 4G aşa cum presupuneau toţi, dar toţi sunt proşti pentru că erau nişte chestii foarte proaste din partea Apple dacă îl numeau aşa. În primul rând că unele aplicaţii deja existente pe iPhone au apărut şi pe iPad adăugând HD în titlu, deci ar fi creat o confuzie, iar în al 2-lea rând nu îl puteau numi nici 4G pentru că nu e lansat pe o reţea 4G şi la fel se ajungea la confuzii. Mă bucur că Apple a luat decizia în a-l numi iPhone 4, scurt şi la obiect.

Dacă ştiam deja cam cum va arăta, acum am aflat sigur, e exact ca prototipul arătat de Gizmodo. E la ora actuală cel mai subţire smartphone din lume (9.3mm), cu 0.6mm mai subţire decât Nokia 5310 XpressMusic, asta ca să aveţi o idee cam cât de subţire va fi. Banda de metal din împrejur serveşte şi ca o antenă uriaşă, avem sticlă specială rezistentă la zgârieturi pe spate şi pe faţă (acelaşi tip de sticlă e folosită la geamurile elicopterelor şi trenurilor de mare viteză), ecran Retina Display de 960 x 640 cu IPS technology (cea mai mare rezoluţie pe un telefon).

Deşi telefonul e cu 24% mai subţire decât modelele anterioare, au reuşit însă să încapă o baterie mai mare, un procesor A4 (la fel ca cel de pe iPad), slot MicroSIM, WiFi 802.11n, un alt microfon deasupra pentru noise cancellation, o cameră de 5 megapixeli cu LED flash, backside illuminated sensor, 5x digital zoom, filmare video HD (720p 30fps) cu tap to focus şi o cameră pe faţă pentru videoconferinţe, sau FaceTime cum o numesc ei.

Pe lângă compas şi accelerometru a fost adăugat şi un giroscop, deci controlul în jocuri pe iPhone a ajuns la stadiul pe care îl avem în controllerul de Play Station Move. Acum e foarte uşor să conducem un elicopter doar mişcând iPhoneul. Rapapac! O să murim toţi în câţiva ani. Noi să fim sănătoşi.

Vor fi modele pe alb şi pe negru de 16 şi de 32 de GB la fel ca şi anul trecut, numai că de data asta modelul pe alb e complet alb, nu doar spatele. Vor veni cu iOS 4, adică iPhone OS pur şi simplu redenumit aşa şi se vor lansa pe 24 iunie, dar ca de obicei noi îl aşteptăm ceva mai târziu în RO. Preţul? Ha! Încă o dată, noi să fim sănătoşi.

Poze făcute cu camera de pe iPhone la modul du-te în pula mea acasă:

Aici aveţi tot live coverageul făcut de Engadget de la prezentarea iPhone 4 de la WWDC de ieri, dar în curând va apărea pe net tot keynoteul video dacă vreţi să vedeţi. Detalii, detalii…

Aici primul hands on, tot de Engadget.

Update: A apărut şi keynoteul pe canalul oficial de YouTube de care nici nu ştiam că există.

17 thoughts on “iPhone 4, următorul meu telefon…

 1. Iohan

  Cred ca l-au gasit la vreun extraterestru beat intr-un bar la un moment dat si astia de la apple.

  Reply
 2. MaTr3o Post author

  La liber va fi în jur de 550E când va apărea. Nu ştiu la ce laptopuri te-ai uitat tu sau oferte inexistente/scam-uri de pe ebay.

  Reply
 3. anetoiu

  in romania va aparea in aprilie si mi se pare ca denumirea nu-i inca oficiala
  va costa probabil cam cat 3gs la inceput

  Reply
 4. MaTr3o Post author

  In Romania va aparea in august sau septembrie, cel mai probabil in august, dar hai sa comentam. Denumirea e cat se poate de oficiala. Normal ca va costa cat 3GS la inceput, e un ciclu regulat Apple.

  Hai sa comentam, pula mea :|.

  Reply
 5. RaPeRbOy

  Da, l-au numit fraierii doar pentru wwdc iPhone 4. Pe urmă îi vor spune iPhone HD ca să păstreze tradiţia şi să ne deruteze.

  Reply
 6. MaTr3o Post author

  Am zis eu vreodata ca imi trebuie asa ceva? Faceam referire pur si simplu la imagine postata de m3sa.

  Reply

Leave a Reply