Cine traduce titlurile de filme?

Am văzut titluri de filme traduse mot-a-mot, titluri traduse corect, şi marea majoritate de titluri inventate pur şi simplu în română cum li se scoală lor. Presupunem că e o persoană în RO, o singură persoană care alege titlurile filmelor cum să apară la cinema, în media, pe dvd-uri, peste tot. Zic una singură pentru că e folosit acelaşi criteriu idiot care tinde să ne explice nouă despre ce e vorba în film prin titlu, adăugând cuvinte aiurea. Această persoană ne crede o naţie de idioţi dar care se duc miercurea la orange film. Până la urmă de ce nu se păstrează titlul original? Ei nu au tradus 4 luni, 3 saptamâni si 2 zile în Abortions in the comunist period of Romania. Dacă vreţi să vedeţi astfel de exemple intraţi pe Cinemagia, care are toate titlurile de filme traduse în română.

Exemple din Box Office-ul de săptămâna asta:

 • My Best Friend’s Girl – Doi burlaci şi-o … blondă
 • Mirrors – Oglinzi malefice
 • The Pineapple Express – Pineapple Express: O afacere riscantă
 • Disaster Movie – Dezastre şi alte catastrofe
 • The Women – Intrigi parfumate

PS: Îmi pare rău pentru Cartoon Network, care acum este dublat în totalitate. Copiii de azi vor învăţa engleza de baltă din filme cu negri sau scurtături folosite pe net sau din limbaje folosite pe bloguri de repări falşi dă-mă-n sloboz.

16 thoughts on “Cine traduce titlurile de filme?

 1. summer kid

  M-am gândit şi eu la faza asta acum câteva zile, când tot la fel am văzut un titlu tradus aiurea. Chiar nu văd ideea de a pune “tema” filmului ca titlu.

  Reply
 2. HashPe

  da-te-n sloboz
  P.S. your wellcome

  P.S.2 amice, titlurile nu sunt futute de acum o saptamana, ci de ani intregi, tu abia acum cateva zile ai vazut?

  Reply
 3. Dada

  :))) CHiar nu vedeti ca titlurile sunt traduse in modul asta pentru a atrage publicul?…Spre exemplu, traducerea de la “The Women” ar fi “Femeile”Vi se pare un titlul destul de sugestiv?Normal ca nu!evident ca mai adauga cateva cuvinte in plus pentru a da o nuanta mai “atractiva” titlului:))

  Reply
 4. albu`

  plm…SAW = Puzzle MORTAL ! what zee` fuck ?! (desi..nici FIERASTRAU nu cred ca ar suna prea bine ca titlu)…si odihneasca-se in pace cel ce a fost odata Cartoon Network …

  Reply
 5. w

  “PS: Îmi pare rău pentru Cartoon Network, care acum este dublat în totalitate. Copiii de azi vor învăţa engleza de baltă din filme cu negri sau scurtături folosite pe net sau din limbaje folosite pe bloguri de repări falşi .” Subscriu!!

  Reply
 6. s3ptember

  cica cei ce se ocupa de acest lucru nu fac traducere, ci adaptare la titluri.
  alte titluri traduse, pardon, adaptate româneşte:
  The Freediver = În adâncuri
  Tommorow Never Dies = Viitorul e în mânile lui
  Police Story 2 = Protectorul 2
  Mean Machine = Meciul cel mare
  Assault on Dome 4 = Justiţiarul spaţial
  Primal Instinct = Fantezii pe internet
  Hard Justice = Închisoarea
  Naked Man = Omul cu două feţe
  Dreamcatcher = Talismanul viselor
  Body of evidence = Preţul trupului
  Circle of Deception = Dependenţă

  Reply
 7. albu`

  de ce sunt casele pe-afara ? …a..stai..credeam ca aici e postul unde se scriu INTREBARI IDIOATE la comentarii …

  Reply
 8. andrei

  traducatorii sunt in mare parte niste cretini care au invatat limba engleaza dupa ureche sau, in cel mai bun caz, de la iliescu. exmple sunt cu duiumul.
  “batman begins” – batman inceputuri (ca e cu “s” la sfarsit, logic)
  “watchmen” – Cel ce vegheaza (ca MEN e plurarul – deci mai multi – de la MAN inca nu s-a aflat pe la noi, nu?)

  exemplele pot continua la infinit.

  Reply
 9. Andrei 2/3

  Filme sunt traduse la aducerea/lansarea lor in orice tara de catre firma producatoare si cea importatoare – da, sunt firme in spatele actiunii – astfel incat sa reprezinte cat mai bine ceea ce vrea filmul sa exprime in limba tarii respective si desigur, ca metoda de marketing. Urmariti IMDB.com sa vedeti cum multe filme au diferite titluri inca de la inceput in functie de tara in care are loc lansarea.
  PS. Un alt factor este si “melodicitatea” titlului sau jocurile de cuvinte ce nu se potrivesc din engleza in romana. CUm ar suna Batman incepe …sau Omul Liliac incepe? iar SAW vine de la englezescul jigsaw (care este si personaj)- unde ar merge puzzle/mozaic, sau fierastrau, drujba – joc interesant de cuvinte la traducere.

  Reply
 10. agatha

  Stiti cumva cum se numesc aceste firme care se ocupa de traducerea filmelor? Exista studii sociologice despre alegerea traducatorului de a traduce un titlu intr-un fel sau altul? Sau pur si simplu este exclusiv optiunea distribuitorului de film, ale carui interese sunt strict legate de bani? Daca stie cineva ceva despre acest subiect, va rog sa impartasiti :)

  Reply
 11. Sophiestricata

  Cel mai prost titlu adaptat mi s-a parut “Sa moara Romeo”, pentru “Romeo must die”. Ma mir ca nu intitulat filmul “Meet Joe Black” cu romanescul “Moartea-n vacanta”.

  Reply

Leave a Reply